zondag 1 juli 2012

Veilig zonnen doe je zo.


Nu de zomer nu ook officieel is begonnen komt de zon ook steeds meer te voorschijn. De zon is tegelijk onze vriend en vijand. Een gematigde hoeveelheid zon op onze huid is goed en gezond, maar deze mate is vaak zo'n 15 minuten zon per dag. Tja, daar krijg je nou niet een mooi, bruin zomerkleurtje van.

We weten tegenwoordig allemaal hoe schadelijk de zon is. In zonlicht zit ultraviolette straling. Deze stralingen dringen onze huid door. Dit kan als gevolg huidveroudering, of zelf kanker hebben. Het is dus zéér belangrijk dat je jezelf goed beschermt tegen de zon. Hoe doe je dat? Zo:

1. Nummer één is zeker weten de welbekende zonnebrand. Zonnebrand beschermt onze huid tegen de schadelijke stralingen. Het is dus heus niet zo dat je met zonnebrandcreme niet bruin wordt. In tegendeel, er bestaan ook zonnebrandcreme's (bijvoorbeeld die van nivea) die de huid beschermt, en zorgt dat je huid een bronze kleur krijgt. Kies een zonnebrand met een SPF (sun protect factor) die past bij jouw huid. Dit kan je bijvoorbeeld bij de drogist laten testen. Doe ook niet te zuinig met je zonnebrand, beter te veel dan te weinig.

2. Begin met een hoge SPF. Bij de eerste zonnestralen moet je huid nog even wennen aan de zon, en de kans dat je dan verbrandt is groter. Laat je huid dus wennen aan de zon.

3. Bescherm ook goed je ogen. De zon is niet alleen slecht voor onze huid, ook voor onze ogen. Door het dragen van bijvoorbeeld een zonnebril of een hoedje bescherm je niet alleen je ogen, het is ook een kledingaccessoire en het maakt je outfit dus compleet!

4. Drink veel water. De zon kan je lichaam uitdrogen. Om de vochtbalans op peil te houden moet je veel water drinken.

5. S'middags is de zon het gevaarlijkst. Kennen jullie misschien die reclame van Jonnhy Shadow? Hij waarschuwt iedereen dat de zon tussen 12:00 en 16:00 heel gevaarlijk is. Dat klopt helemaal, omdat de zon dan hoog aan de hemel staat en recht op ons schijnt. Draag dus een t-shirt en een zonnebril, of ga even lekker in de schaduw een boekje lezen.

6. Gebruik aftersun. Aftersun is een product dat je huid, die de hele dag in de zon heeft gezeten, weer wordt afgekoeld en hersteld. Tevens zorgt aftersun ervoor dat je bruine kleur langer mooi blijft. Het is verkrijgbaar bij bijna elke supermarkt en drogist.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten