dinsdag 19 juni 2012

Recept ǁ gezond ontbijten.


Het ontbijt is misschien we de belangrijkste maaltijd van de dag. Het is de eerste maaltijd van de dag, en aangezien je lichaam de hele nacht zonder eten heeft moeten doen mogen we deze maaltijd niet overslaan. Ondanks dat er tegenwoordig veel aandacht aan goed ontbijten wordt besteed, wordt het toch door veel mensen overgeslagen. Vaak heeft dit minder concentratie als gevolg. Ook worden de darmen met een ontbijt aan het werk gezet, en is er bewezen dat mensen die elke ochtend ontbijten meer vitamines en mineralen binnenkrijgen. Het ontbijt mag je dus beslist níét overslaan!

Onder ontbijt verstaan we gezonde dingen met vitamines en vezels, zoals brood, ontbijtgranen, crackers of een smoothie. Het is dus niet de bedoeling dat je met chocolade of chips je maag vult, want dan maakt het eigenlijk niet uit of we met snoep of niet ontbijten; het is allebei slecht en ongezond! Het is belangrijk dat je gézond ontbijt. Wat recepten om gezond te ontbijten:

- Smoothie. Een smoothie is een drankje bestaand uit gemixd fruit met wat vocht, bijvoorbeeld melk of water. Je kan al je favoriete fruit met wat melk, water, vruchtensap of yoghurt mixen, en vervolgens heb je een zeer goed en gezond ontbijt. Wat ook een zeer gezond ontbijt is de groene smoothie. Gróéne smoothies helpen ook nog eens tegen gezondheidsproblemen zoals acné en tevens verbrandt het vet, waardoor het prima samengaat met afvallen of een dieet. Klik hier voor een artikel + recepten voor groene smoothie’s. Let op: je krijgt nu géén vezels binnen. Zorg dus dat je de rest van de dag wél genoeg brood of ontbijtcrackers eet om toch vezels binnen te krijgen.

- Ontbijtgranen. Ontbijtgranen zijn (verschillende) soorten granen, gemixd met melk of yogurt. Veel mensen vinden dit saai. Maar zodra je het mixt met wat lekker fruit zoals frambozen, bramen aardbeien, stukjes banaan of kiwi is het alles behalve saai. En, ook niet onbelangrijk, het is héél gezond.

- Brood. Tja, deze hoeft eigenlijk geen uitleg. Gewoon een gezonde bruine boterham met een plak kaas of vlees erop. Of natuurlijk wat zoets. En ja, hagelslag op je brood mag wél. Ookal heb ik hierboven gezegd dat chocolade als ontbijt niet goed voor je is. Als je het met mate (!) op je brood doet, is er eigenlijk niks aan de hand. Natúúrlijk is het gezonder om een plakje 20+ kaas op je brood te doen, maarja…

- Crackers. Wat ook een goed ontbijt kan zijn is crackers. Dan bedoel ik niet bijvoorbeeld de Lu crackers in zo’n blauwe of groene verpakking, maar meer de ontbijtcrackers. Bijvoorbeeld de Lu Vitalu ontbijtcrackers. Deze zijn eventuele vervangers voor brood als ontbijt, en ze zitten dus ook vol met vezels.

- Drinken. Ook niet onbelangrijk om even te vertellen. Het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat je s’ochtends Cola, limonade of andere frisdranken gaat drinken. Om bij het ontbijt te drinken raad ik thee of melk aan. In melk zitten onmisbare voedingstoffen. Het is dus zéker een aanrader om iedere dag minstens één glas melk te drinken. Ook lekker. Thee met melk! Neem dan een ‘zachte’ thee, zoals rooibos.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten